Varijabilni volumen radne tvari

VRV sustav

Tehnologija varijabilnog volumena radne tvari (VRV) omogućava tvrtka Dakin da predvodi tržište učinkovitih i komfornih rješenja za upravljanje klimatizacijom.

Nova razina energetske učinkovitosti

Kada je Daikin 1982. lansirao VRV* klimatizacijski sustav prvi put se na tržištu pojavljuje upravljanje promjenjivim volumenom radne tvari na svjetskoj razini. Varijabilni protok radne tvari, poznat i kao VRF, je tehnologija koja osigurava cirkulaciju minimalne količine radne tvari potrebne tijekom grijanja ili hlađenja. Ovaj mehanizam krajnjim korisnicima otvara mogućnost pojedinačne regulacije nekoliko klimatizacijskih zona u isto vrijeme.

*VRV je zaštitni znak tvrtke Daikin Industries, Ltd.

innovation_VRF_1982_710x460.png

VRV 1982.

vrv_logo_710x460.png

VRV naspram VRF

VRV i VRF (varijabilni protok radne tvari) su dva različita pojma koji se koriste za istu tehnologiju. VRV je zaštitni znak tvrtke Daikin Industries, Ltd., a sve druge tvrtke koje kopiraju tu tehnologiju nazivaju je VRF.

Kako VRV radi?

VRV je tehnologija koja se izmjenom volumena radne tvari u sustavu prilagođava konkretnim zahtjevima zgrade. Sustavu je potrebna minimalna količina energije za održavanje zadanih temperatura i sustav se automatski isključuje ako nema osoba u prostoriji. Ovaj jedinstveni mehanizam ostvaruje veću učinkovitost, uštedu na troškovima energije, a sustavi istovremeno manje narušavaju okoliš.

Do 64 unutarnje jedinice mogu se povezati s 1 vanjskom jedinicom – VRV sustav radi slično multisplit sustavu. Svaka unutarnja jedinica određuje učin koji joj je potreban na temelju trenutne unutarnje temperature i temperature zatražene putem daljinskog upravljača (zadana točka).

Ovisno o ukupnoj potražnji svih unutarnjih jedinica sustav određuje način na koji će vanjska jedinica prilagoditi volumen i temperaturu radne tvari. Isporučuje se samo onaj učin hlađenja i grijanja koji je potreban a inverterski kompresor štedi ogromne količine energije za vrijeme rada VRV sustava.

 

VRF_howdoesVRFwork.png
Innovation_VRF_1530x545.jpg

Evolucija VRV sustava

Od prvog dana neprekidno poboljšavamo naše uređaje kako bi zadovoljili rastuće zahtjeve tržišta. Od povećanja kapaciteta do većeg broja tehnologija povrata, ne prestajemo poboljšavati naš VRV sustav s ciljem ostvarivanja najbolje razine komfora, učinkovitosti i pouzdanosti.

Predvodnik HVAC industrije

Istražite povijest VRV sustava i saznajte kako poboljša budućnost HVAC-R industrije.

1982.

Novo razdoblje

Daikin je razvio VRV sustav: prvi svjetski višedijelni klimatizacijski uređaj za komercijalne zgrade. Prije pojave VRV sustava, pojedinačno zonsko upravljanje klimatizacijom smatralo se velikim tehnološkim izazovom. Plasman VRV sustava dramatično je promijenio očekivanja klimatizacijskih uređaja za komercijalne zgrade.

varijabilni protok radne tvari

1987.

Uvođenje VRV sustava u Europu

1990.

Prilagodljiva vanjska jedinica

Daikin je projektirao vodom hlađeni VRV klimatizacijski uređaj. Ta jedinica bila je idealna alternativa za situacije kada nije bilo moguće koristiti VRV jedinice s radnom tvari.

Prilagodljiva vanjska jedinica

1990.

Vrhunski komfor

S tehnologijom povrata topline, VRV klimatizacijski uređaj istovremeno grije i hladi pomoću samo jedne vanjske jedinice. Daikin unapređuje svoje tehnologije i zadovoljava potrebe ljudi i regija diljem cijelog svijeta.

1999.

Brz i jednostavan postupak zamjene

Daikin je projektirao zamjenske tehnologije koje pojednostavljuju postupak ugradnje VRV sustava. S obzirom da moraju mijenjati samo vanjske i unutarnje jedinice, instalateri mogu ponovno koristiti drugi dijelovi sustava kao npr. cijevi.

Isporuka hladnog, osvježavajućeg zraka u iznimno topla područja

Daikin se usmjerio na Bliski istok i prilagodio VRV klimatskim zahtjevima područja u kojima temperatura doseže 50 °C i više.

 

2004.

VRV S serije proširuje paletu VRV proizvoda na jednostavni komercijalni sektor

2007.

Donosimo toplinu u iznimno hladna područja

Daikin je projektirao vrlo učinkovitu dizalicu topline za VRV klimatizacijske uređaje. Sustav je predviđen za regije u kojima se temperature spuštaju do - 25 °C.

2015.

VRV IV i serija - prva svjetska „nevidljiva“ VRV vanjska jedinica

Ono što je Daikin zapravo stvorio jest neponovljivi pristup klimatizaciji. Danas je riječ o jednom od dvije vrste klimatizacijskih sustava u svijetu, sa i bez vodova. Daikin će uvijek biti predvodnik klimatizacijske industrije jer ne prestaje širiti taj novi standard diljem svijeta.

Saznajte više o našim tehnologijama